ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΓΚΡΑΣΗΣ | ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
15582
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15582,page-child,parent-pageid-15575,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0.2,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive
 

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς
Βιογραφία
Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138 – 160 μ.Χ.). Ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας, οι οποίοι φρόντισαν για την χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί. Επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή έλαβε αυτό το όνομα.
Μετά το θάνατο των γονέων της, η Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα στην Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού. Η δράση της προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος την συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά στην περίπτωση που θα θυσίαζε στα είδωλα. Βλέποντας όμως πως η Αγία παρέμενε σταθερή στην πίστη της, την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας, το οποίο υπέμεινε με καρτερικότητα. Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα – καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη – για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε. Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ’ άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους. Ελευθέρωσε πάντως την Αγία Παρασκευή, η οποία συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα.
Στα Τέμπη ένας ειδωλολάτρης άρχοντας την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, για να τελειωθεί με δια αποκεφαλισμού θάνατο.
Εορτάζει στις 26 Ιουλίου εκάστου έτους.
Ἀπολυτίκιον Ἦχος α’.
Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον, ἐργασαμένη φερώνυμε, τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευὴ ἀθλοφόρε· ὅθεν προχέεις ἰάματα, καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.
Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στη Σύγκραση
Παρόλο που λίγοι οι κάτοικοι της Σύγκρασης, με τους Ελληνοκύπριους να περιορίζονται γύρω στους 200, εντούτοις η ευλάβεια και η πίστη τους ήταν πολύ μεγάλη. Ανάμεσα στους ναούς και τα ξωκλήσια που με ευλάβεια έκτισαν ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Κτισμένο σε ένα μικρό λόφο στην βόρεια είσοδο του χωριού, εκεί κοντά στην Τουρκοκυπριακή συνοικία, φιλοξενούσε κάθε καλοκαίρι σχεδόν όλους τους κατοίκους της κοινότητας, που προσέτρεχαν με κατάνυξη για να τιμήσουν την μνήμη της οσιομάρτυρος Παρασκευής.
Το 1974 βρήκε το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής να δέχεται έργα ανακαίνισης και συντήρησης, καθώς η στέγη και οι τοίχοι του παλαιότερου κτίσματος άρχισαν να δείχνουν ετοιμόρροπα. Με χορηγούς πιστούς Συγκρασίτες, το παλαιό εκκλησάκι έδωσε τη θέση του σε ένα καινούριο, που άρχισε να κτίζεται στη κορυφή του λόφου, στη θέση του παλιού. Δυστυχώς η προσφυγιά το άφησε ατέλειωτο, μισοκτισμένο, χωρίς σκεπή και εικονοστάσι, χωρίς την Αγία Παρασκευή. Μας περιμένει σιωπηλά, μέχρι να χαράξει η ευλογημένα μέρα της λευτεριάς και της επιστροφής, για να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του.